Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Kanibalové naplní jeviště vtipem i bolestí
Deníky Bohemia

KANIBALOVÉ NAPLNÍ JEVIŠTĚ VTIPEM I BOLESTÍ

 
Praha - Hra s hrozivým názvem Kanibalové inspirovala umělce z Pražského komorního divadla a Činoherního studia Ústí nad La bemke společnému projektu. Pod vedením režiséra Jana Nebeského nastudovali představení, jehož první premiéra se uskuteční 5. dubna v Divadle Komedie. Druhé premiérové uvedení je připraveno na 10. 4. do Ústí nad Labem.
Kanibalové se poprvé na divadelních prknech objevili v roce 1968 v New Yorku a poté se na delší čas přesunuli do Berlína. Autor hry George Tabori tehdy šokoval značnou část německé veřejnosti. Téma holocaustu, zpracované na bizarně otřesném příběhu několika vězňů v Osvětimi, bylo totiž pro Němece obzvlášť bolestné. Sám autor proto ne jednou prohlásil, že si neumí představit, že by se právě Kanibalové mohli dostat na německé jeviště.
Podle kritiků lze hru charakterizovat jako otázku po možnostech a mezích lidskosti. Pohybuje se na hraně mezi melancholií a černým humorem. Nejde tedy ani o naturalistické popisy s cílem vyvolat hrůzu ani o obžalobu pranýřování viníků. Taboriho humor tu spojuje nevídaným způsobem vtip a bolest, směšnost a katastrofu. V české verzi Kanibalů se mohou diváci těšit na herecké výkony Aloise Švehlíka, Karla Dobrého, Romana Zacha či Jiřího Štrébla. Scénu upravil Jan Štěpánek, kostýmy navrhla Jana Preková.
 
led, Deníky Bohemia2. dubna 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením