Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Teatr Novogo Fronta/ Profil 2004
Scena.cz

TEATR NOVOGO FRONTA/ PROFIL 2004

 
7-11.4.2004 v Divadle Komedie

Již druhým rokem se Teatr Novogo Fronta rozhodl v období Velikonoc uspořádat přehlídku své současné tvorby na domovské scéně souboru v Divadle Komedie. Teatr Novogo Fronta tentokrát představí pražskému publiku ve dnech 7. až 11. dubna 2004 své dvě poslední inscenace Petroucha a Dias De Las Noches, které měly v Praze jen několik málo repríz. Tyto inscenace jsou profilovými projekty Teatru Novogo Fronta a asi nejvýstižněji reprezentují uměleckou linku, kterou se divadlo chce ubírat i nadále. Představení jsou osobitou a působivou výpovědí nejen o křehkosti a konečnosti lidského bytí, ale i o tom jak daleko se posunul současný divadelní jazyk v postkomunistické Evropě od doby pádu železné opony.
Na poslední den přehlídky je připraveno pro diváky překvapení, na kterém se budou podílet i další umělci spříznění s Teatre Novogo Fronta. A to jak divadelníci tak i výtvarníci nebo muzikanti. Uskuteční se 11. dubna 2004 Act on Vítkov.
• Petrouchka
Básník Petr Bogdanov píše poému, zdá se že se jedná o poslední dílo v jeho životě. Ve vzpomínkách se vrací do dětství a odlehčenou žertovnou formou se snaží popsat tragičnost a nezvratitelnost svého blížícího se konce. Jeho tehdy oblíbená hračka – hadrový panáček Petruška tak ožívá snaží se bojovat za uskutečnění dětských snů Petra Bogdanova.
Tragický příběh básníka se ojedinělým způsobem prolíná se stejnojmenným burleskním ruským příběhem Alexandra Benoise (na jehož podkladě vznikl slavný balet Igora Stravinského), kde ožívají jarmareční loutky Petrušky, Mouřenína, Tanečnice a Smrtky Zubánovny, která si nakonec Petrušku zabitého v souboji s Mouřenínem odváží na plachetnici do říše zapomnění a stejně jako Cháron s umírajícím básníkem Petrem Bogdanovem po autonehodě odplouvající přes řeku Léthé nenávratně do hlubin země. (Divadlo Komedie 7. – 8. dubna 2004)
• Dias De Las Noches
Příběh odehrávající se během jednoho večerního představení v laciném zábavním podniku v Buenos Aires roku 1974. Dva herci Arkadij Ivanov a Momik Burman, kteří emigrovali ze Sovětského svazu se těžko vyrovnávají se skutečností, že se již nikdy nevrátí zpátky domů do Leningradu.
V argentinských ulicích se pomalu schyluje k vojenskému převratu a Arkadij s Momikem jsou vyděšeni anonymním telefonátem, ve kterém se dozvídají, že jejich emigrace do Argentiny nevznikla z jejich vlastního svobodného rozhodnutí. (Divadlo Komedie 9. – 10. dubna 2004)
 
Jaroslav Rychna, Scena.cz 26. března 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením