Skip Navigation Links
Instinkt

NESMIŘITELNÉ ČERNÉ PANNY

 
V Divadle Komedie měla nedávno premiéru nová inscenace Černé panny. Monology deseti muslimských žen provokují svou autentičností.

Sedmnáctiletá nekompromisní dívenka s velmi drsnou mluvou, zato však s o to puritánštějším způsobem života pod burkou. Bezdětná vdova, která bydlí s rodiči a jíž islám neumožňuje žít svobodně, a tak se utápí v beznaději. Studentka práv s fanatickým nadšením pro Usámu bin Ládina či „party girl“ vroucně se modlící k Alláhovi. To je jen několik příběhu muslimek žijících v Berlíně, které si autoři hry Günter Senkel a Feridun Zaimoglu vybrali pro svou hru. Ze zhruba padesáti skutečných rozhovorů jich deset zpracovali do divadelního textu a režisér Dušan Pařízek ho nastudoval jako úvodní dialog tří žen a následných šest monologů.

Diváci sedí na jevišti, v amfiteátrovitě uspořádaném hledišti okolo čtvercového parketu. Na něm se pak střídavě objevují představitelky jednotlivých žen - Ivana Uhlířová, Gabriela Míčová a Dana Poláková (všechny tři skvělé). Větší část svých výstupů však sedí v první řadě mezi diváky a do svých muslimek se vtělují v běžném oblečení Evropanek a bez kulis. Vše je tak civilní, že se můžete soustředit jen na slova samotná. Jedinou rekvizitou jsou knihy, mobil a virtuální burka - respektive stín objevující se chvílemi na obličejích hereček, promítaných v reálu na čtyřech plátnech nad hlavami publika.

V Komedii otevírají téma velmi současné: západ versus východ a vzájemný strach, který ze sebe tyto dva světy mají. Kdo je vlastně barbar, a kdo civilizovaný občan? „Když se zabíjejí křesťané, je to válka, ale když zaútočí muslim, hned je to terorismus,“ konstatuje jedna z postav. „Rouhavý“ pohled muslima zpochybňujícího neotřesitelné konstanty křesťana a dštícího síru na Američany je neustále přítomný. Jsme vůbec schopni vidět sami sebe očima někoho s odlišnými kořeny? Jsme ochotni se respektovat? Dlužno říct, že na tyhle otázky nedostanete zrovna smířlivou odpověď. Dostaví se spíš zdvižený prst. Nikoli kárající, ale pro západ varovný: ve smyslu „karta se může obrátit“. Díky formě autentických monologů nejsou Černé panny moralitou nebo litanií nad stavem světa, ale syrovým nahlédnutím do skutečnosti.
 
Petra Smítalová, Instinkt, 25. března 2010

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením