Skip Navigation Links
Literární noviny

KOMEDIE KOLEM KOMEDIE

 
Z pasáže nesoucí jméno Vlasty Buriana se před vyhlašováním grantů pro rok 2010 humor nějak vytratil.

Pomóc, vlci!, volával pasáček ovcí, aby si zkrátil dlouhou chvíli, a přiběhnuvším zachráncům řekl, že se asi spletl nebo že vlci utekli. Vtípek opakoval tak dlouho, až vlci skutečně přišli a jeho volání nikdo nevěřil a bylo po ovečkách. Tak tuhle letitou bajku mi připomíná humbuk okolo Divadla Komedie v čase před vyhlášením grantů pro pražská divadla pro rok 2010. To bylo před sedmi lety vyčleněno ze svazku Městských divadel pražských a dlužno dodat, že z pasáže nesoucí jméno Vlasty Buriana - a z níž se po léta ozýval smích - se humor vytratil. Z tradice sice zůstal název, ale dramaturgie divadla se prapůvodnímu genius loci zjevně vzdálila. Tým pod vedením Dušana D. Pařízka zabrousil povětšinou do experimentálních vod, což se notně odrazilo i v diváckém povědomí.

Jsou v dobré paměti protesty divadelníků proti prapodivným kritériím grantových komisí pražského magistrátu a poněkud odtažitý přístup vedení Divadla Komedie, provázený prohlašováním, že jejich souboru postačí méně peněz než jiným. Dnes je jejich požadavek vyšší, což by při dnešní ekonomické nedostatečnosti bylo pochopitelné, kdyby... Kdyby nebyly v době rozhodování o grantech z jejich strany nasazeny páky poněkud podobné oné bajce. Divadlo vydalo prohlášení plné samochvály, poukázání na výši příspěvků jiných souborů, nářků na sociální tíseň zaměstnanců a zároveň pohrůžek o ukončení činnosti, nebude-li naplněna kasa dle jeho požadavků. Na důkaz toho označilo veškeré hry na repertoáru jako derniéry. Podotýkám, že většinou záhy vyprodané. Chtělo by se říci: skvělý marketingový tah. Jen si dovolím připomenout poučení ze shora citované bajky - ono může být jednou doopravdy zle, ale marnéť bude volání.

Související článek: Mimo realitu / reakce / Vladimír Just, Literární noviny č. 52/2009
 
Karel Ulík, Literární noviny, 14. prosince 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením