Skip Navigation Links
Instinkt

POSTŘEH LUCIE JÁNSKÉ

 
Trávím teď hodně času v Divadle Komedie. Žene mě tam slovo derniéra, které se v listopadovém programu objevilo u pěti inscenací a v prosincovém u dalších patnácti. Ne že by snad soubor pod uměleckým vedením Dušana D. Pařízka nechtěl pokračovat. Málokterý ansámbl vypadá tak při chuti, poslední uvedená hra - Goebbels/Baarová - je zase skvělá. To ta nešťastná grantová politika pražského magistrátu...

Co jsme se kvůli nekompetentnímu jednání pražských úředníků v čele s radním pro kulturu Richterem loni na jaře nademonstrovali. Letos se magistrát tváří, že má peněz na kulturu připraveno dost. Jenže to zase nějak nedomyslel. Předchozí období, na které město Komedii přidělilo pronájem a grant, končí posledním prosincem, tedy nešikovně uprostřed divadelní sezony. A se schválením nového grantu magistrát nespěchá. „Výsledky se žadatelé dozví do 23. prosince," slíbil Richter.

Dušan D. Pařízek vyrůstal v Německu, a tak často mluví o tom, jak pěkně vymyšlené to mají tam - grantový cyklus je pětiletý, přičemž už na konci třetí sezony musí být jasné, zda vedení bude pokračovat další „pětiletku". Jedině s takovým předstihem lze plánovat náročné, seriózní projekty, které Komedie představovala dosud. Divadlo, které sbírá jednu prestižní cenu za druhou, neuniklo ani pozornosti zahraničních scén. O spolupráci stojí v Německu i Rakousku. Jenže těžko domlouvat koprodukci, když soubor ještě měsíc před koncem roku neví, jestli nebude v lednu vyklízet budovu.

Že ti, co by měli na magistrátu pečovat o kulturu, jí spíš házejí klacky pod nohy, víme dávno. Teď ale svým diletantismem nutí k neprofesionalitě i ty, kteří svou prací dokazují, že ctí opačné hodnoty. A to už je skoro na vyklizení budovy. Té magistrátní.
 
Lucie Jánská, Instinkt, 7. prosince 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením