Skip Navigation Links
Lidové noviny

RADNÍ RICHTER PÍŠE REŽISÉRU PAŘÍZKOVI

 
Tak nám píše radní Richter a je stejně arogantní jako za starých časů, jako kdyby nikdy žádná richteriáda nebyla (jak spory o pražské kulturní granty trefně označil režisér Tomáš Svoboda). Slavné působení zemědělského inženýra v kultuře, který zavedl dotaci na prodané vstupenky, čímž otevřel dveře také kabaretu u Fleků a striptýzu, je stejně u konce a za odměnu bude nejspíš vykopnut směrem nahoru na post náměstka.

Richter sice píše uměleckému šéfovi Divadla Komedie Dušanu Pařízkovi, lejstro ale rozeslala jeho sekretářka na všechny strany. Pařízek kritizoval radnici za postup v udělování víceletých grantů, neboť ani nyní v půlce prosince neví, zda jeho divadlo obdrží grant na období 2010 - 2013. Pan radní s kritikou nesouhlasí, podle něj peníze nelze ze zákona rozdělovat před schválením městského rozpočtu. Nepochybně ano, ale není to do nebe volající drzost vydávat skluz v práci vlastního úřadu za argument? Richter bez uzardění prohlašuje: My to nestíháme, tak to bylo vždycky, tak jak to, že si stěžujete? A jako velké vítězství ducha nad hmotou oznamuje, že letos se to žadatelé na konci roku dozvědí. Skvělé, jenže mezitím jim utekly zisky z mezinárodních projektů, zahraničních zájezdů atd.

Richterův peskující tón je tak urážlivý: zřejmě mu už dávno vypadlo z hlavy, že je jen úředník z moci voličů spravující veřejné prostředky. A tak si užívá, že může kárat někoho, kdo o tyto prostředky žádá. Pařízkovi vzkazuje, že grant není nárokový a hned vytahuje sociální oblast a zdravotnictví, což je při magistrátních praktikách, které se týkají třeba spolupořadatelství, až směšné pokrytectví. Jistěže grant není nárokový, ale jedno z nejlepších pražských divadel na něj nárok má a je nedůstojné, že má přitom absolvovat takovou anabázi navrch s trapným Richterovým školením.
 
Jana Machalická, Lidové noviny, 16. listopadu 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením