Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Divadlo Komedie – nová sezóna
Student Life

DIVADLO KOMEDIE – NOVÁ SEZÓNA

 
První měsíc nové sezóny přinesl v divadle Komedie hned několik nových titulů. Pražské komorní divadlo, které od roku 2002 sídlí v divadle Komedie v Jungmannově ulici tak pokračuje ve svém novém programu. Profil publika tohoto divadla se však rozšiřuje o novou skupinu. Do skladby repertoáru a celkové dramaturgie tak přibývají hned dvě představení pro děti. Dvě druhé premiéry jsou však ve znamení již vyprofilovaného programu uvádění nových či v Čechách doposud neuvedených divadelních textů a hledání svébytného divadelního tvaru.
První premiérou nové sezóny byla pohádka Co měsíc vyprávěl, která je kolektivním dílem Gabriely Míčové, Jiřího Laštovky a Adély Stodolové.
Svým druhým titulem v pořadí navazuje divadlo Komedie již na vlastní tradici uvádění titulů kontroverzního rakouského autora Wernera Schwaba. Po Prezidentkách a Lidumoru, které jsou doposud na repertoáru této scény, tak spatřila světlo světa česká premiéra poslední Schwabovy hry Antiklimax. V nemilosrdné sondě pod povrch obyčejné navenek spořádané měšťácké rodinky se opět projevil autorův sžíravý groteskní humor a neobyčejná schopnost režiséra Dušana Pařízka tomuto autorovi naslouchat a rozumět. V hlavních rolích se představili Gabriela Míčová, Jana Krausová, Jiří Štrébl, Martin Finger a Jiří Černý.
Třetí premiérou nové sezóny se stala adaptace slavné dětské knížky Lewise Carrola Alenka v kraji divů, kterou pod stejnojmenným názvem nastudoval režisér David Jařab. Představení je určeno již pro větší děti, ale i dospělé, kterým není dětské snění a fantazie cizí. Inscenační tým tvořili spolu s režisérem hned tři výtvarníci: známý český animátor Jiří Barta, autor scény scénograf Petr Kolínský a kostýmní výtvarnice Erika Čičmanová. Díky nim získalo představení svébytný výtvarný rozměr, který se stal spolu s hudbou Jana Ponocného významným prvkem inscenačního výkladu světoznámého textu. Poslední premiérou měsíce září v divadle Komedie je projekt Ostrostřelci, tentokráte pojmenovaný Prostor. Jedná se již o páté pokračování tohoto divadelního experimentu, kdy se nad jedním tématem či motem schází více režisérů a tvůrců, jejichž původní texty, napsané přímo pro toto představení, se pak spojí v závěru v jediný celek. Jedním ze základních principů „ostrostřelectví“ je pak zamlčení autorství jednotlivých částí ve prospěch celku. Letošním ústředním bodem se stal výtvarný návrh scény Jana Štěpánka s podtitulem 12 měsíčků, na který reagovali autorsko-režisérské týmy Tobiáš/Nebeský, Šimáček/Plachý a Jařab/Jařab. Experiment tohoto typu přináší na pražské jeviště osvěžení a je výrazným příspěvkem divadla Komedie na cestě hledání prostoru pro novou českou divadelní literaturu.
 
Student Life, říjen 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením