Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Karlovo náměstí
Metropolis

KARLOVO NÁMĚSTÍ

 
Třebíč. Polná. Roudnice nad Labem. Náchod. Kolín. Praha. Ve všech těchto městech se nachází Karlovo náměstí.
Géniem loci toho pražského se režisér a scénárista David Jařab nechal inspirovat pro dovršení volné trilogie původních her „Pražské návštěvy“. Bývalý Dobytčí trh, svými osmdesáti tisíci metry čtverečními největší náměstí země, zkrátka Karlák tak bude 7.března přenesen do Divadla Komedie.

Všechny tři „Pražské návštěvy“ jsou umístěny do konkrétního místa Prahy a jsou určeny jeho názvem. V divákovi se tak ještě před začátkem představení otevírá prostor pro jeho vlastní asociace a zážitky spojené s tímto místem. Každý má jedinečný, originální pocit. Do takto vymezeného konkrétního prostředí pak Jařab zasazuje výrazný příběh, vždy inspirovaný silným literárním dílem. Inscenace Vodičkova – Lazarská vznikla na základě apokryfních evangelií, představení Žižkov vychází z textu a kultovního filmu Rainera Wernera Fassbindera Katzelmacher a Karlovo náměstí se volně zaobírá Goethovým Faustem.

Exkluzivita společnosti těchto literárních předobrazů je však v ostrém kontrastu se společnostmi lidí, kteří se v trilogii objevují. Ve všech třech inscenacích vystupují naprosto obyčejní lidé, postavy navíc silně vychází z velmi specifické aury hereckého souboru Divadla Komedie. Mluví o tom také David Jařab: „Jestliže Vodičkova – Lazarská byla o lidech, které společnost vyvrhla, Žižkov o lidech, kteří se ve společnosti ztrácejí a rozpouštějí, aniž by si to uvědomovali, Karlovo náměstí je o těch, kteří si své ztracení a zatracení uvědomují a možná ho přijímají jako osud, o kterém lze pochybovat, ale nelze ho změnit.“

Karlovo náměstí je bezpochyby magickým místem. Bylo vyměřeno Karlem IV. při výstavbě Nového města. Do roku 1789 uprostřed něj stála gotická Kaple božího těla.
A od 7. března 2008 bude jeho duch i v Divadle Komedie. Hrají: Jiří Černý, Gabriela Míčová, Martin Pechlát, Ivana Uhlířová, Roman Zach a Ondřej Kudláček. Reprízy: 9., 17., 18., 26. března, 2., 11., 25. dubna 2008 v 19.30 a 19. dubna v rámci projektu PRAHA I – III od 21.30.
 
Jiří Honzírek, 11. března 2008, Metropolis

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením