Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Špičková umělecká úroveň
Hamburger Abednblatt

ŠPIČKOVÁ UMĚLECKÁ ÚROVEŇ

 
Život je plný hran, intrik a propastí. Mezi třemi stěnami tvořenými čtverci z parketové podlahy stojí zády k nim, do kouta zahnaný Josef K. Z malé scény hamburského Schauspielhausu není při hostováni Pražského komorního divadla úniku. Nevinný je zatčen, neviditelný soudní dvůr povede „Proces!“ s bankovním úředníkem. Režisér Dušan D. Pařízek a jeho protagonista Martin Finger demonstrují ve své jevištní adaptaci Kafkova románu stejně tak hrozivě jak s okouzlující lehkostí, jak může vést jazyk do oprátky, jak se K. protahuje mezi slovy a pocity viny, jak se slovní pouta v dialozích s dozorci, trýzniteli a advokáty utahují, až nakonec jeho život zcela zaškrtí.

Režisér a jeho báječný hlavní představitel nechávají otevřené, zda jsou úsporná ale přesto výrazově silná gesta a choreograficky odměřené pohyby naprosto zkondensovaného jevištního dění skutečností anebo výplodem fantazie Josefa K. Jedná se o zhmotněný ideový, emocionální a existenciální plán? Nebo o reálné mučení - tedy o sarkastickou frašku na motivy diktatur a jejich praktik vymývání mozků? Upřímnost projevu a inscenační koncentrace na herce uniformované tmavými obleky dělají z Pařízkova Procesu vrchol festivalového programu. Po hostování Pražského komorního divadla smíme napjatě očekávat Pařízkovu inscenaci Kleistovy Hermannovy bitvy na scéně Schauspielhausu.
 
Klaus Witzeling, Hamburger Abendblatt, 8. září 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením