Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Ceny Alfréda Radoka: divadlem roku je Zábradlí
Právo

CENY ALFRÉDA RADOKA: DIVADLEM ROKU JE ZÁBRADLÍ

 
Ceny Alfréda Radoka za nejlepší výkony v oblasti divadla byly v úterý večer předány ve Stavovském divadle v Praze. Sestřih ze slavnostního večera odvysílá ve středu od 22.35 Česká televize na programu ČT 2.

V prestižní kategorii Divadlo roku zvítězilo pražské Divadlo Na zábradlí v silné konkurenci královéhradeckého Klicperova divadla, brněnského Divadla Husa na provázku a Slováckého divadla z Uherského Hradiště. Divadlo Na zábradlí navíc získalo i Cenu za nejlepší inscenaci, kterou se stala hra Ernsta Jandla Z cizoty v režii Jana Nebeského se skvělými hereckými výkony Aloise a Davida Švehlíkových a Marie Málkové.
Cenu za nejlepší herecký výkon získala Daniela Kolářová za roli Matky v inscenaci hry Thomase Bernharda U cíle pražského Divadla Komedie a Boris Rösner za titulní roli v Moliérově komedii Lakomec v pražském Národním divadle.
Cenu za nejlepší domácí původní uvedenou novinku získala opera Nagano Jaroslava Smolky a Jaroslava Duška. Za nejlepší scénografii označili odborníci výpravu Pavla Svobody k Wagnerově opeře Bludný Holanďan v režii Jiřího Heřmana v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Cenu pro nejlepší scénickou hudbu roku si odnesl Petr Horáček za hudbu k Morávkově cyklu inscenací Dostojevského románů Sto roků kobry.
Talentem roku se stala herečka Magdaléna Borová.
Ceny Alfréda Radoka uděluje nadační fond, nesoucí jméno vynikajícího českého režiséra., na základě ankety časopisu Svět a divadlo. Letos se konala potřinácté a hlasování se účastnilo 56 kritiků a publicistů.
 
rh, Právo, 23. března 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením