Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Radokovy ceny získalo Divadlo Na zábradlí a režisér Jan Nebeský
ČTK

RADOKOVY CENY ZÍSKALO DIVADLO NA ZÁBRADLÍ A REŽISÉR JAN NEBESKÝ

 
Pražské Divadlo Na zábradlí se dnes podruhé stalo Divadlem roku a obdrželo výroční Cenu Alfréda Radoka. V anketě časopisu Svět a divadlo obdobně zabodovalo i za rok 1997. Pozlacený vavřínový věnec za nejlepší inscenaci převzal z rukou ministra kultury Pavla Dostála režisér Jan Nebeský, který právě na této scéně nastudoval Jandlovu hru Z cizoty. V minulosti byl nominován už čtyřikrát.

Vyhlášení Radokových cen se uskutečnilo ve Stavovském divadle v Praze. Režisér večera Vladimír Morávek pozval diváky na hasičský bál. Některé z cen se totiž předávaly v průběhu první poloviny inscenace Hoří má panenko, která měla v Klicperově divadle v Hradci Králové premiéru teprve 12. března.
Cenu za herecký výkon si odnesla Daniela Kolářová za roli matky ve hře Thomase Bernharda U cíle, kterou Arnošt Goldflam nastudoval v produkci Pražského komorního divadla v Divadle Komedie. Oceněn byl i Boris Rösner za roli Harpagona v Moliérově Lakomci, kterou v režii Michala Dočekala vytvořil v pražském Národním divadle (ND). Za stejnou roli byl nominován na Thálii - jejich držitelé budou známi 26. března.
Radokovu cenu za hru roku získali skladatel Martin Smolka s hercem a moderátorem Jaroslavem Duškem za operu Nagano. V režii Ondřeje Havelky ji pod taktovkou Jana Chalupeckého uvedlo ND. Ocenění převzali i Pavel Svoboda za scénu k Wagnerovu Bludnému Holanďanovi nastudovanému v Plzni a Petr Hromádka za hudbu k projektu Vladimíra Morávka Sto roků kobry v Divadle Husa na provázku.
Talentem roku byla vyhlášena členka činohry ND Magdalena Borová. Během studií na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění hostovala v Divadle Na zábradlí, ve Viole a v inscenaci Dobrý člověk ze Sečuanu na svém současném působišti.
Současně byly zveřejněny výsledky soutěže o původní divadelní hru psanou česky či slovensky, kterou 58 texty obeslalo 54 autorů. Zvítězil slovenský režisér a dramatik Roman Olekšák hrou Smajlíci; v roce 2001 v soutěži obsadil druhé místo. Za ním se umístila hra Porta apostolorum Miroslava Bambuška, který v roce 2002 získal druhou cenu. Na třetím místě byl za hru Siluet B moll předloňský vítěz Dušan Vicen, rovněž ze Slovenska.
Podle Jitky Sloupové z agentury Aura-pont byl boj o první místa vyrovnaný. Proto došlo na čestná uznání Zdeňku Jecelínovi (Satana) a Karlu Františku Tománkovi (Život je krásnej). Česká televize odvysílá sestřih večera 23. března na programu ČT2.
 
ČTK, 22. března 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením