Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Elfriede Jelineková: Klára S.
Literární noviny

ELFRIEDE JELINEKOVÁ: KLÁRA S.

 
Nositelka Nobelovy ceny za literaturu, Rakušanka Elfriede Jelineková se uvedení své hry v Čechách dočkala až během letošního ročníku Pražského festivalu divadla německého jazyka. Inscenace hry Das Werk vídeňského Burgtheateru byla vůbec první německy mluvenou hrou uváděnou na scéně Národního divadla. Prvenství v uvedení české inscenace této autorky náleží Činohernímu studiu, které premiérově uvedlo hru Nemoc aneb moderní ženy 10. prosince loňského roku.
Týden poté měla v pražském divadle Komedie, specializujícím se na současnou dramatiku především z německé jazykové oblasti, premiéru inscenace Davida Jařaba Klára S., která vznikla v polovině osmdesátých let. Ve specifické jazykové formě (v překladu Barbory Schnelle) je zabalen příběh Kláry Schumannové, manželky duševně chorého skladatele Roberta Schumanna. Jeviště se stává jakousi středomořskou vilou básníka Gabriela D´Annunzia, která je přeplněna ženami, měnícími svá těla za pomoc od „všemohoucího“ muže. Klára (Vanda Hybnerová) sem přichází prosit za svého muže a za svou dceru. Hrou se prolíná dialog machistickéhp floutka D´Annunzia a Kláry S., skvělé umělkyně, ale především hospodyně – manželky a matky, jež sama se sebou vádí boj o tyto dvě existence. Ačkoli je během skoro dvou hodin na scéně přítomno téměř nepřetržitě všech deset herců, inscenací spolehlivě vévodí právě Vanda Hybnerová. Jiným výrazným prvkem inscenace je pak živá hudba. Dalším inscenovaným titulem rakouské dramatičky a spisovatelky by měla být hra Co se stalo, když Nora opustila svého manžela, který činohra Národního divadla plánuje na závěr letošní divadelní sezony.
 
Anna Hejmová, Literární noviny 17. ledna 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením