Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Thomas Bernhard spílá mistrům a umění
Právo

THOMAS BERNHARD SPÍLÁ MISTRŮM A UMĚNÍ

 
Předposlední román kontroverzního Rakušana ve scénické verzi v Divadle Komedie

Thomas Bernhard u nás chválabohu zdomácněl. Po velkých úspěších jeho Divadelníka, Ritter, Dene a Voss, Náměstí Hrdinů a dalších her, v nichž nemilosrdně tepe do svědomí Rakušanů, nastudoval v Divadle Komedie Dušan D. Pařízek jeho Staré mistry. Plným právem vložil do podtitulu i doporučení: Mistrovská lekce bratrů Rodenových.
Předposlední románové dílo autora, který v testamentu před smrtí v roce 1989 odkázal rodné zemi, že za neúplné vyrovnání se zejména s nacistickou minulostí zakazuje na území Rakouska až do vypršení autorských práv uvést v život jediné své dílo, ať již předtím vydané nebo z pozůstalosti, přenesli z rozsáhlého monologu stárnoucího intelektuála do dialogu Pařízek se Svatoplukem Jelínkem.
Po dlouhá tři desetiletí chodí zapšklý estét odpočívat pod Tintorettův obraz Muž s bílým plnovousem do vídeňského Muzea umění a místnímu zřízenci tam vylévá kýbly rozlité žluči. Češi jsou například kupkou toho nejhoršího z Rakušanů, toho národa nácků nebo socialistů. Taky nestojí ani za prd. Ti Češi ale stojí například před obrazem, a jen přemýšlejí, kolik by asi mohl stát. To je osud národa, který do galerie přivedla - učitelka. Spolehlivá cesta, jak děti naučit, aby už mezi obrazy nikdy nevkročily.
Učitel - nádeník státu! Secese - líbivé ornamentíky! Kýč! A Stifter? Nicotný, namyšlený pisálek! Scéna vybavená jen židlí, divanem a v rohu šibenicí vhodnou k ukončení všeho nahromaděného znechucení a beznaděje... Mezi tím perlí ti dva proti všemu a všem. Mezi obrazy požírají lidstvo nebo aspoň vepřové řízky mezi chleby... Jen Fanda, kritik spílající divadlu s holandským Toneelgroep Amsterdam na plzeňském festivalu Divadlo 2000 byl tvrdší.
Opravdu herecký koncert Karla a Mariana Rodenových. Karlovo znechucení jako by bylo osobní. Jeho monolog o konci vlastní manželky je brilantní. Srší i ve zcela nehybném posezu - mistrovská etuda sebezapření, sebeznechucení! Kdyby Berndhard žil, vložil by do testamentu, že jeho dramata se mohou hrát jenom v Česku. Obývanému sice Švejky, chápajícími ale dokonale autorovo spílání současné formě státního farizejství.
Karel Roden patří k vytíženým hercům. Novoroční série Starých mistrů pokračuje jen zítra, pozítří a 18. ledna.
 
Jiří P. Kříž, Právo 10. ledna 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením