Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Jelineková, Oliver Twist i Parsifal se "sejdou" v Komedii
Lidové noviny

JELINEKOVÁ, OLIVER TWIST I PARSIFAL SE "SEJDOU" V KOMEDII

 
V letošní sezoně uvede Divadlo Komedie vesměs české premiéry současných zahraničních textů a původních domácích her.

PRAHA 19. října 2004 I letos se v Komedii objeví řada výjimečných, jednorázových akcí či hostování. Dvakrát do měsíce zde také diváci uvidí inscenace ústeckého Činoherního studia. Nejbližším hostováním je vystoupení taneční skupiny proslulého choreografa Paca Déciny, které se uskuteční 18. 10. Skupina představí svou nejnovější choreografii s názvem Intervalle.
Po Bernhardově hře U cíle nyní divadlo připravuje hudební drama Klára S. Elfriede Jelinekové, které bude mít v režii Tomáše Svobody premiéru v prosinci. Uvedení hry je podle dramaturgie dalším krokem divadla v prezentaci současných zásadních středoevropských divadelních textů.
V titulní roli virtuózní pianistky, manželky skladatele Schumanna, která " zabíjí stíny mužů", se představí Vanda Hybnerová. Dalším titulem je Oliver Twist na motivy Dickensova románu. Tvůrčí tandem Zdeněk Plachý a Jiří Šimáček se v inscenaci hodlají vyslovit k tématu soucitu, solidarity a sociální nerovnosti. Hru Ödöna von Horvátha Víra láska a naděje uvede Jan Nebeský. Ve svém pojetí zdůrazňuje téma lásky a inspirací mu jsou i Musilovy a Hofmannsthalovy texty. Režisér David Jařab a skladatel Petr Haas připravují nový projekt s názvem Parsifal.
Základními inspiračními prameny jsou ezoterická literatura a především slavný román z 12. století Parzival Wolframa von Eschenbach. Inscenace je koncipována jako hudebnědramatické dílo, jehož strukturu ovlivňují prvky soudobé opery a tzv. nové hudby. Hru Bash amerického autora Neila LaButea nastuduje mladá režisérka Natálie Deáková a na závěr sezony uvede Dušan D. Pařízek text Rolanda Schimmepfenniga Předtím/Potom, který se pohybuje mezi divadelním románem a filmovým dokumentem.
 
jmc, Lidové noviny 16. října 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením