Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Divadlo Komedie uvede českou premiéru Berndhardovy hru U cíle
divadlo.cz

DIVADLO KOMEDIE UVEDE ČESKOU PREMIÉRU BERNDHARDOVY HRU U CÍLE

 
PRAHA 5. října (ČTK) - V české premiéře uvede v sobotu pražské Divadlo Komedie hru rakouského dramatika Thomase Bernharda U cíle. V hlavní roli Matky se představí Daniela Kolářová. "Je to vlastně monolog té hlavní figury, který je přerušován souhlasnými nebo nesouhlasnými slovy těch figur ostatních," řekl dnes novinářům Arnošt Goldflam, který hru režíroval.
Bernhard je podle Goldflama dramatik, který je "málo laskavý". "To mi vyhovuje," konstatoval. Podle uměleckého šéfa Divadla Komedie Davida Jařaba je hra náročná zejména pro herečku ztvárňující hlavní roli. Při inscenaci v Bratislavě prý podle Jařaba tato role způsobila tamější představitelce Matky psychické problémy, se kterými musela být hospitalizována. "Věříme, že paní Kolářová má tuhý kořínek a že nám vydrží," konstatoval Jařab, který je rovněž dramaturgem představení.
Kromě Kolářové ve hře vystoupí také Vanda Hybnerová, Saša Rašilov, Gabriela Míčová a Hynek Chmelař. Bernhardův text do češtiny přeložila Daria Ullrichová, autorem hudby je skladatel Michal Nejtek, scénu vytvořil Tomáš Rusín a kostýmy Kateřina Bláhová.

Na scéně Divadla Komedie vystoupí poprvé v Česku 18. října tanečník Paco Decina. Neapolský rodák žijící ve Francii se představí ve vlastní choreografii nazvané Intervalle (Interval).
 
Jiří Janda, divadlo.cz 8. října 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením