Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Startovní výstřel opět obstarají Ostrostřelci
Volny.cz

STARTOVNÍ VÝSTŘEL OPĚT OBSTARAJÍ OSTROSTŘELCI

 
Nová sezona v pražském Divadle Komedie se rozjede již tradičně projektem Ostrostřelci. "Letošní projekt Ostrostřelců je velmi úzce propojen s novým českým filmem Vaterland: lovecký deník," prozradila Lenka Studenková z Pražského komorního divadla.
K propojení Ostrostřelců s Vaterlandem došlo prostřednictvím dvou osob. David Jařab, režisér a autor scénáře k filmu, je zároveň autorem a jedním z režisérů projektu Ostrostřelci a Petr Haas, jeden ze spoluautorů hudby k filmu, je zároveň autorem ústřední a jediné hudby k Ostrostřelcům, z níž vychází celý projekt.

Určujícím prvkem v pořadí šestého pokračování projektu Ostrostřelci je hudba, a sice hudba skladatele Petra Haase. Tři původní krátké české hry Insects of Avalon, Jiný než ostatní a To jste přišel pozdě vznikly jako reakce na původní skladbu Mechanické kontrakce. "Pod mottem „partitura versus text“ vzniká scénický triptych, který se mimo jiné originálně zabývá otázkami prozření, znečištění a totálního vykoupení," dodala Studenková.

Stejně jako v minulých letech zůstávají pravidla Ostrostřelců zachována - za prvé jde o neobvyklý divadelní proces vzniku, tentokrát v posloupnosti skladba – text – představení a za druhé autorství je zamlčeno ve prospěch společného díla. Premiéra Ostrostřelců v režii Davida Jařaba, Jana Nebeského a Tomáše Svobody proběhne v Divadle Komedie 13. září v 19:30 hodin, derniéra ve stejný čas tamtéž 16. září.

V hlavních rolích se představí Martin Finger, Hynek Chmelař, Gabriela Míčová, Dana Poláková, Lucie Trmíková, Zdeněk Velen a smyčcové kvarteto ve složení: Filip Šilar (první housle), Michal Trnka (druhé housle), Viktoria Večerová (viola) a Vladimír Sůva (violoncello).
 
efa, Volny.cz 7. září 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením