Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Dva muži, jedna bytost
Mladá fronta dnes

DVA MUŽI, JEDNA BYTOST

 
Bratři Rodenové na jevišti Divadla Komedie v dramatizaci Bernhardova románu

Pražské Divadlo Komedie zařadilo do svého repertoáru dramatizaci románu Staří mistři proslulého rakouského spisovatele a dramatika Thomase Bernharda (1931-1989). "Koncepce výpravy a inscenace" byla v rukou Dušana D. Pařízka, který herecké party svěřil Karlovi a Marianu Rodenovým. Monologický text románu úpravci Pařízek a Svatopluk Jelínek rozsahově nutně redukovali a rozdělili na dva na sebe navazující, "naslouchající si" party. Do nich vkomponovali pasáže z prvního dílu Bernhardovy autobiografie Příčina. Román Staří mistři má předpoklady pro tento druh zdivadelnění. Jeho text je totiž, zjednodušeně řečeno, jedinou dlouhou citací: architekt Atzbacher cituje a zapisuje výpovědi svého mentora, hudebního kritika Regera.

Pygmalionská variace
Kam dál?
Avšak oproti tradiční bernhardovské monologické a mizantropické dikci jeho knih je scénická verze Starých mistrů přece jen prostoupena dialogičností, bezprostředními reakcemi dvou mužských hrdinů na sebe navzájem. Ať už jde o společnou konzumaci vídeňských řízků, kouření cigaret, anebo někdy až příliš přímočaré zmínky typu: "To jsem také říkal? To není hezké." Záměrem inscenátorů, jak patrno již z hereckého obsazení, bylo zprostředkovat z jeviště nenápadné důvěrné pouto mezi protagonisty, jemnou souhru dvou bytostí a tajemství jejich blízkosti. Otázka, zda se to podařilo, pro mě zůstává otevřená. Pro mé osobní i kritické vnímání se poetika a herectví Divadla Komedie v poslední době ubírají cestou přílišného zcivilnění a - snad - zniternění, které však přestává být sdělné přes rampu. V čistě technických aspektech se tento úbytek exprese projevuje místy nedbalou výslovností, a tedy ne vždy dokonalou srozumitelností jevištní řeči. A to se zde týká obou bratrů. Přestože Karel Roden v mírnější podobě zachovává typickou stylizaci svého slovního projevu. Otázkou rovněž zůstává, kam se bude Divadlo Komedie dále ubírat. Zda bude nadále volit provokativní a extrémní tituly současné (dramatické) literatury (Bernhard, Werner Schwab, Heinrich Müller) a činit je "snesitelnější" právě cestou zcivilňování a záměrnou prací s prvkem autentičnosti, anebo zda bude na jevišti počítat více s expresí a stylizací.
 
Zuzana Augustová, Mladá fronta dnes 16. června 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením