Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Sebevražda na záchranu knih
Divadelní noviny

SEBEVRAŽDA NA ZÁCHRANU KNIH

 
Na motivy románu Eliase Canettiho Zaslepení David Jařab napsal - a sám také v Divadle Komedie režíroval - hru Rekonstrukce (Oheň v hlavě). Přesněji »scénické oratorium o posledních několika minutách člověka, který nedokázal vzdorovat praktickému životu«.

Řečnický pult, malý orchestr, konstrukce aleaordofonu (zvláštního nástroje, podivného bubnu na bázi náhody a řádu), dlouhá trouba, prostor k sezení a prázdné místo pro zpovědi v popředí jeviště. Styčné body pro soudní rekonstrukci případu doktora Krause (Roman Zach), badatele a knihomila, ztělesnění inteligence a pohrdání vším živočišným. Proti němu stojí Róza Tittelbachová (Eva Leinweberová), žena praktického rozumu, zištná a s touhami ryze fyziologickými, v zásadě odporná a nesnesitelná bytost. Přizvukuje Vlajka (Martin Finger), představitel řádu - ordo. Řádu, v jehož jménu lze přikročit k tyranii a násilí. Mezi vším lehce proklouzává Rybka (Hynek Chmelař), mazaný hrbatý podvodníček, který se orientuje jen podle své touhy a toho, co je zrovna výhodné pro její naplnění. Knihy, a tedy svět vzdělání a duchovna, lze vykoupit jen dobrovolnou smrtí, sebevraždou doktora Krause.

Jařab splétá promluvy postav do složitého textu, jehož konzistenci udržuje základní linka příběhu a v němž divák chvílemi namáhavě hledá souvislosti a významy. Přitom jako jednu z promluv můžeme chápat i živou hudbu (Jan Matásek a Ivo Kopecký nebo Josef Pavelka) a bubnování aleaordofonu, případně zpěv strážného Beránka (Viktor Bytchek). Ponurost textu koření specifický druh humoru či nadsázka ve výpravě: Róza, nazývaná Krausem Ořech, ho obscénně svádí vystrčeným zadkem připomínajícím dvě půlky vlašského ořechu. Co souvisí se sexem a erotikou, je tu násilné, pudové, nehezké na pohled. Bolest je součástí řádu.

Jařabův text a premiérovaná inscenace patří do kategorie šifer, labyrintů, ve kterých se divák musí zorientovat. Otázka je, jestli se mu to opravdu podaří. Možná je to všechno myšleno (depresivně) vážně, možná jde jen o výsměch a nadsázku? Jestli rádi hledáte šifrovací klíče, Rekonstrukce vás nadchne.

Divadlo Komedie Praha - David Jařab: Rekonstrukce (Oheň v hlavě).
Režie David Jařab, scéna David Jařab a Petr Haas, kostýmy Erika Čičmanová, hudba Petr Haas. Premiéra 8. května 2004.
 
Jana Bohutínská, Divadelní noviny 22. června 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením