Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Vstup do EU v Divadle Komedie
Scena.cz

VSTUP DO EU V DIVADLE KOMEDIE

 
Divadlo Komedie pořádá večer ku příležitosti vernisáže cyklu obrazů Terezy Janečkové s názvem Slovanská epocha aneb marné čekání na Muchu. Malý happening připravený triem Dušan D. Pařízek, Jan Nebeský a Miloš Štědroň operativně zahájí výstavu a usnadní všem účastníkům rozloučení s minulostí: návod ke vstupu do EU jako kolektivní zábava.
„Oslavte čarodějnice příště a nenechte si ujít přípitek na bytí ve zkolektivizované ČR - pátek s tancem, hudbou a bez domova!“ zve Dušan D. Pařízek. Pátek 30. dubna 2004 od 18:00 h. Výstava potrvá do 30. května 2004.
Tereza Janečková je studentkou III. ročníku Akademie výtvarných umění v Praze, ateliéru Monumentální tvorby ak. mal. Aleše Veselého.

Slovanská Epocha aneb marné čekání na Muchu volně navazuje a komentuje monumentální dílo Alfonse Muchy - Slovanskou epopej, která čerpá z historie a oslavy Slovanů. Muchův cyklus 20obrazů vznikal v letech 1910 až 1928 a tvoří ho rozměrná plátna s výjevy z dějin Slovanů, které jsou realizovány s vlasteneckým patosem. Slovanská epopej svými idejemi, ve spojenectví slovanských národů, představuje boj proti násilí a za svobodu slovanských zemí.
Slovanská epocha je zasazena do naší současné každodennosti se všemi jejími aktuálními atributy. Konkrétním předmětem zájmu zhmotněném ve Slovanské epoše jsou typické projevy českého charakteru, česká rodinná struktura a její diskurz, česká krajina v kontrastu s „krajinou“ konzumního světa. Snaží se o zachycení momentu smíření a vyrovnání se s obligátní českou realitou.
Slovanskou epochu tvoří cyklus 20obrazů vytvořených pomocí progresivní počítačové technologie. Každý obraz bude doprovázen audio komentářem, který namluvilo 20 českých herců.
 
JoMe, Scena.cz 27. dubna 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením