Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Taková nenormální rodinka
Deníky Bohemia

TAKOVÁ NENORMÁLNÍ RODINKA

 
Antiklimax je poslední hrou známého rakouského skandalisty Wernera Schwaba (1958 - 1994). Její rukopis byl údajně nalezen v kapse předčasně zesnulého dramatika, který se upil k smrti. Antiklimax je předobrazem Schwabových Prezidentek, jimiž se před časem na naší divadelní scéně uvedl režisér Dušan D. Pařízek a jeho Pražské komorní divadlo. Týž režisér a soubor nyní nastudoval v Divadle Komedie i poslední Schwabovu hru. Ústřední hrdinkou obou dramat je „čistá duše“ Marjánka, která v Prezidentkách čistí ucpané záchody, což chápe jako zbožnou službu lidstvu i Kristu. V Antiklimaxu autor zachytil její dospívání v rodině, jež se navenek jeví jako vzorná a spořádaná, avšak ve skutečnosti je šílená. Nesnesitelně bodrý otec (Jiří Štrébl), miluje dechovku, nenávidí svou ženu i své dvě děti a čas od času si za souloží s nepřetržitě krvácející Marjánkou (Gabriela Míčová). Fyzicky i duševně rozkládající se matka (Jana Krausová) natírá sádlem sebe, ostatní členy rodiny i starou kredenc. Pubertální bratr (Jiří Černý) bez ustání onanuje vždy a za všech okolností.
Pařízkova inscenace je svým způsobem stejně vyšinutá jako Marjánčina rodina. Diváci sedí na jevišti, herci hrají na šikmé parketové ploše postavené na červených sedačkách v hledišti. Veškeré dění na scéně komentuje Martin Finger, jenž se proměňuje ve faráře, policajta či doktora. Vše se odehrává jakoby v krvavě snovém oparu… Režisér Pařízek svému autorovi zjevně rozumí. Podobně jako Marjánka čistící ucpané záchody se dostává pod prvoplánově skandální povrch Schwabových „fekálních“ dramat, aby v nich našel klenot. V tomto případě šílenství jako způsob uchování si vnitřní čistoty duše.
 
Tomáš Stanislavčík, Deníky Bohemia 10. září 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením